93 896 15 85 riera@rieraderibes.cat

Situacions d’aprenentatge:

Març 2025 GRANS – Taller TECNOLÒGIC DEL CSIC (Consell Superior d’Investigació Científica)

Al IMB fabriquen microxips i nanoxips, aquests últims són tan petits que no es poden veure ni amb els microscopis. En escala si un nanoxip fos de la mida d’un humà, l’humà seria de la mida de la distància que hi ha entre la Terra i Mart. 

Ens van deixar veure uns xips, aquí ens van comentar el tema dels transistors, a continuació parlarem d’ells.

Abans d’explicar-nos que eren els transistors ens van ficar un vídeo, que ens explicava la història dels transistors. La seva funció és ampliar el senyal i traduir “l’idioma” dels ordinadors (codi binari). Gràcies a ells ara tenim ràdios, telèfons amb millor senyal, entre altres funcions. 

A continuació, vam fer un experiment sobre l’eficàcia dels transistors. L’experiment tractava de connectar unes llums leds amb una espècie de pinça a la punta amb un fil d’electricitat. Llavors havies de cridar (en la punta a l’altra banda de la llum), quan els fils eren llargs, la llum s’il·luminava poc, en canvi, sí els fils d’electricitat eren més curts, i cridaves la llum s’il·luminava molt més. Quan afegíem un transistor, tot i ser el fil llarg les llums leds s’il·luminaven molt

A l’Institut de Microelectrònica de Barcelona com a curiositat tenen la sala blanca més gran d’Espanya. Us preguntareu què és una sala blanca? Doncs és una sala molt neta on es fabriquen tots els xips. Aquesta sala està lliure de bacteris, brutícia de pols, entre d’altres. Tenen un sistema de ventilació que neteja l’aire constantment i van amb un vestits especials per protegir els xips de pells mortes, saliva,…. 

Vam acabar la sessió jugant a un joc de taula anomenat “La transist oca” basat en el joc de l’oca, amb el procés de com fer un transistor.

Per finalitzar, volem fer una petita reflexió final sobre el taller. Nosaltres ens vam sentir molt bé, ja que les científiques ho explicaven molt bé, de manera molt entenedora i acollidora. 

Ha sigut un taller molt dinàmic, amb jocs i on hem pogut participar tots els nens i nens de la classe.  

Volem donar les gràcies a les científiques, ja que es notava que hi havia molta feina al darrere. Us felicitem pel vostre treball i ens hem quedat amb ganes de més ciència!!!