Situacions d’aprenentatge:
Som la Classe de la Plaça Marcer i a continuació explicarem quin ha estat el procés d’elaboració de les disfresses de carnaval de la comunitat de Mitjans i quines coses hem après mentre les fèiem.
Les classes de Sant Pau Xic (M4) i La Serra (M5) van decidir disfressar-se d’equilibristes, i les classes de l’Autòdrom (M2), El Palou (M3) i la Plaça Marcer (M1), de venedors de menjar.
Començarem explicant el procés de la disfressa de venedors de menjar. Cada classe es va encarregar d’una part de la disfressa: M1 vam fer alguna cosa pel cap, M2 va fer els davantals i M3 les safates.
Ara us explicarem el procés dels barrets: vam començar a fer barrets de prova, com per exemple una diadema, un gorro rodó o un gorro amb forma de coco. Al final, vam triar un gorro en forma de coco, ja que era el que quedava millor i era més còmode. El vam decorar amb una línia vermella i “pop riera” escrit al costat.
Després vam aprendre a calcular la mitjana, la mediana i la moda. Això ens va ajudar a fer dues talles de barret i donar a cada nen/a la talla que li anés millor. Vam mesurar tots els caps i vam calcular la mitjana de totes les dades que havíem recollit, així podíem decidir qui tindria la talla gran i qui la petita.

A Mitjans 2 els va tocar fer els davantals: en primer lloc, van decidir fer un logo pels davantals. Es van organitzar en grups i cada grup feia un disseny. Finalment, van decidir quin era el que més els agradava i van començar a fer-lo. Cada grup feia una part del logo i després van ajuntar totes les parts.
Després, es van posar a treballar en els davantals. Van mesurar les persones de les 3 classes per poder fer 2 talles. Es van tornar a dividir per taules i van crear diferents dissenys de davantals. Van escollir fer-los vermells i els van confeccionar amb “tela no tela”. Van aprendre a fer mesures i patrons.

Ara us explicarem el procés de la part de la disfressa que havia de fer Mitjans 3, és a dir, les safates: primer van fer quatre prototips de safates i es van posar d’acord per veure quina era més funcional.

Per començar, ens van demanar una caixa de casa. Les van pintar de vermell i hi van posar cinta blanca per fer línies. Més tard, van fer begudes utilitzant un got, paper de cel·lofan i una canyeta per fer-ho més realista. També van fer cotó de sucre, per simular-lo, van agafar un pal i hi van enganxar un material semblant al feltre. Per acabar, van fer un pot per a les crispetes, que van construir amb cartolina. A sota, hi van posar paper de diari per omplir el pot i a la part de sobre hi van posar crispetes fetes de paper.
Després, ens van donar les caixes i nosaltres hi vam posar la cinta per aguantar la safata a la nostra mida, de manera que quedés a l’alçada del melic.
Ara explicarem el procés que van seguir els alumnes de Mitjans 4 i 5. La seva disfressa va ser d’equilibristes. Hi havia 3 grups: els equilibristes sobre barra, els que anaven amb monocicle i els que portaven cèrcols.
Tots tres van haver de prendre mesures per fer-se les seves disfresses. Després van poder decorar-les. També van treballar la mitjana per poder trobar les dades necessàries per fer talles diferents. A més, alguns van haver de calcular el radi i el diàmetre, ja que havien de decidir com de gran volien fer el monocicle.

Tots tres grups van estar investigant diferents fets històrics d’equilibristes i van llegir notícies de diaris. Això els va portar a tenir la idea de fer la seva pròpia notícia, explicant que anaven a batre un rècord Guinness. Van escriure aquesta notícia i la van penjar per l’escola perquè tothom la pogués llegir.

Quan, per fi, va arribar el dia de la rua, vam poder ensenyar les nostres disfresses. Quan vam sortir, ens van aplaudir per com de xules que eren! Vam fer una rua darrere d’una xaranga en direcció cap a la Plaça Marcer. Quan vam arribar, ens vam asseure a veure els balls i esperar que ens toqués a nosaltres.
En conclusió, ens ho vam passar molt bé durant el carnaval i vam aprendre moltes coses!

