Situacions d’aprenentatge:
Des de la comunitat de Grans, fem aquest article per parlar d’una part fonamental de l’educació literària, el Grup de Lectura. Volem compartir les diverses activitats realitzades aquest curs, en relació amb aquest bloc que considerem important i essencial en la nostra l’educació.
Dediquem una estona a la setmana al grup de lectura, un espai on fem diferents propostes per connectar amb els llibres, i conèixer-nos més a partir de les diferents maneres d’interpretar la lectura. En aquesta estona, gaudim d’activitats com ara la lectura compartida, la selecció de llibres, la comprensió lectora, la recomanació literària… i totes aquestes activitats les gaudim gràcies als companys/es i a la mestra.
En primer lloc, vam recordar la literatura infantil amb la proposta de portar un conte de quan érem petits/es. L’objectiu era fer un intercanvi de contes per poder llegir-nos-el a casa i posteriorment explicar-lo als altres. D’aquesta manera, vam reviure records de les nostres primeres lectures.
En segon lloc, vam treballar la lectura pels altres. Consistia que cadascú a casa seva es preparava entre un i dos capítols d’un llibre adequat per la nostra edat i posteriorment, ho llegíem davant la resta. Els companys i les companyes, ens avaluàvem gràcies a la rúbrica que havíem creat anteriorment. D’aquesta manera, sabíem que havíem de millorar i en quin nivell lector ens situàvem en aquell moment.
A partir de la lectura compartida de la novel·la “El nen del pijama de ratlles”, va sorgir la proposta de “contes al quadrat”. Aquesta activitat, consistia en haver de
resumir cada capítol amb tan sols 4 vinyetes i una o dues frases clau per descriure què passava en aquests.
Per la festa tradicional de Sant Jordi, treballàvem els contes per un forat, que consistia que cada classe tenia un àlbum il·lustrat on només es veia una petita part de la coberta i a partir d’hipòtesi, havíem de descobrir quin àlbum era i de què tractava.
A partir d’haver conegut els àlbums il·lustrats, vam fer una dinàmica a classe que ens va permetre endinsar-nos de ple en aquest nou món. Cadascú va portar un àlbum de casa i per grups cooperatius, vam buscar un espai de l’escola per poder llegir-los amb calma i tranquil·litat. Un cop realitzades les dues lectures, ens vam plantejar unes preguntes tècniques i les vam compartir amb la resta del gran grup. La part final més significativa va ser quan vam anar a l’amfiteatre del bosquet a fer la lectura compartida d’aquests àlbums il·lustrats. Va ser una activitat molt enriquidora, que vam gaudir conjuntament.
Per acabar, volem compartir amb vosaltres la reflexió que traiem d’haver treballat el grup de lectura. Així doncs, després de pensar com ens sentim i què sentim a l’hora de llegir, vam arribar a la conclusió que la lectura ens ajuda a superar diferents barreres que ens posa la vida i que…


