93 896 15 85 riera@rieraderibes.cat

Situacions d’aprenentatge:

COMUNITAT DE XICS-Recomanacions literàries Curs 24/25

El mestre ha de vetllar perquè els infants visquin molts moments en què l’adult els  “regali” multitud de lectures. A l’hora de seleccionar les lectures, tindrem en compte que siguin de diferents tipologies (àlbums, imaginaris, clàssics, llibres de coneixements, còmics, poemaris, contes rimats, endevinalles); d’autors diversos; de diferents gèneres; diferents formats; amb diferents tipus de narradors; i amb diferents tipus de finals. És important mantenir un equilibri entre llibres clàssics i contemporanis, tenint en compte que, en les edats de Xics, han de prevaldre els clàssics que no siguin versions posteriors.

Per assegurar un espai de lectura acollidor i respectuós, l’organització de l’espai i la dinàmica de la sessió són elements clau:

Per assegurar un espai de lectura acollidor i respectuós, l’organització de l’espai i la dinàmica de la sessió són elements clau:

  • Abans de començar la lectura, es propicia un moment tranquil amb una rutina de relaxació, utilitzant un llum suau que dona calma i crea un ambient acollidor per centrar l’atenció.
  • Els infants es col·loquen en format de doble U, és a dir, en dos semicercles, i a dues alçades: una filera en cadires i una altra a terra. Aquesta disposició garanteix una escolta atenta i una experiència immersiva.
  • Es manté el silenci des de l’inici fins al final de la lectura, per consolidar una atmosfera de concentració i respecte cap a l’acte lector.
  • Després de la lectura, es dedica un temps a la conversa en rotllana, un espai essencial per a la construcció del significat. En aquesta conversa, els infants poden compartir les seves interpretacions, formular preguntes i expressar emocions. La mestra guia el diàleg a partir de preguntes obertes i estructurades que promouen la reflexió sobre la trama, els personatges, els conflictes i els elements literaris presents en el text.
  • Es fomenta la relectura de fragments concrets, una estratègia essencial en l’educació literària per aprofundir en el text, aclarir significats i explorar recursos narratius i lingüístics.
  • A més del diàleg compartit, es dedica una estona perquè cada infant pugui plasmar les seves reflexions de manera individual en un full. Aquesta activitat pot incloure la il·lustració d’una escena significativa, l’expressió d’una emoció que els ha generat la lectura o l’escriptura d’una idea clau que vulguin destacar.  

Aquest enfocament no només contribueix a l’enriquiment de la biblioteca de l’aula, sinó que també consolida un espai de diàleg literari on els infants aprenen a escoltar, interpretar i gaudir de la lectura d’una manera activa i compartida.