Situacions d’aprenentatge:


Vam treballar sobre com es diferencien les longituds i latituds i com podem situar-nos en un mapa. A més, vam reflexionar sobre les conseqüències històriques i polítiques de les projeccions, tot aprenent a ubicar països i continents de manera precisa.


Un dels moments més interessants va ser l’experiment amb una taronja esfèrica. Els alumnes van intentar aplanar la taronja, comprovant per si mateixos la dificultat de representar una esfera en un pla, sense que es deformés la imatge. Aquest experiment va ser fonamental per entendre les limitacions de les projeccions.


El nostre mapa: una representació de Mercator
A partir d’aquí, vam crear el nostre propi mapa utilitzant la projecció cilíndrica de Mercator. Els alumnes van treballar en parelles per determinar les dimensions del nostre mapa,depenent de les diferents latituds (paral·lels) i longituds (meridians). Vam practicar amb diferents radis per aconseguir el mapa amb l’alçada que ens encaixes millor per fer el nostre regal. Mitjançant el radi i els angles vam traçar línies que representaven les latituds de 15º, 30º, 45º, 60º, 75º i 90º tant al nord com al sud, tot ajustant l’alçada i amplada del mapa segons aquestes línies.


Les dimensions i les peces del mapa es van calcular segons les coordenades geogràfiques i la projecció de Mercator. Així, vam observar com la representació dels diferents paral·lels canviava en funció de la seva ubicació geogràfica i de la manera en què la projecció modifica la forma real del món. Quan més als pols més deformació, quan més al equador menys deformació.

Objectius aconseguits
Finalment, gràcies a forces assajos i errors, i a mesura d’anar veient propostes dels alumnes vam aconseguir trobar les mesures de l’alçada i l’amplada del nostre mapa. Finalment, la versió definitiva fa 180 cm d’alçada x 180 cm d’amplada. Un cop vam dividir els 24 meridians i els 12 paral·lels, ens van quedar uns rectangles perfectes per poder calcar el que hi havia dins del mapa mundi. Vam repartir-nos la feina i vam fer una fantàstica feina de traçar i decorar fins a obtenir la nostra petita obra d’art.
Gràcies a aquesta indagació, vam aconseguir una sèrie d’objectius importants. Per un costat, vam entendre la impossibilitat de representar una esfera de manera exacta en un pla, així com les deformacions que aquest procés genera. Per altra banda, vam experimentar amb la projecció cilíndrica i vam estudiar la comparació entre la projecció de Mercator i la de Peters. A més, vam aprendre a treballar amb les coordenades geogràfiques i a comprendre la importància de les projeccions en la navegació i en la història. Vam acabar de treballar la geografia del planisferi amb un treball cooperatiu sobre els continents del món amb un índex pactat prèviament amb els alumnes on posavem la mirada en aspectes curriculars de l’àrea de medi social. Les presentacions van ser un èxit i ens vam enriquir molt els uns dels altres.
Un regal ple de coneixement i emoció
Finalment, el regal del Calendari d’Advent no va ser només un objecte material, sinó un reflex de tot l’aprenentatge viscut. Aquest projecte ens va permetre no només treballar coneixements currículars com els esmentats anteriorment, sinó també aprendre a valorar la importància de pensar en l’altre, de cuidar els detalls i de treballar junts com a grup. Tot això no hagués estat possible sense l’ajut de persones com la Sarai o l’Alex que ens van inspirar amb la decoració i amb els detalls finals més artístics.
Així va ser el nostre procés d’aprenentatge i creació del regal del Calendari d’Advent. Una experiència que va combinar coneixement, treball en equip i emoció en cada pas del camí, i que ens va acostar una mica més a la màgia del Nadal.
